Årets turismpris delas ut av

Årets Turismpris delas årligen ut till företag, organisationer eller föreningar som genom föredömliga insatser i nytänkande, företagande, hållbarhet, kvalitet och internationalisering har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Priset belönar utvecklingsinsatser såväl som långvarigt, framgångsrikt arbete och lönsamhet.

Priset utses av en jury bestående av Smålands Turisms styrelse och vinnaren vinnaren blir även Jönköpings läns kandidat till ”Stora Turismpriset” i Sverige.

De nominerade är:

Cykla i filmlandskapet

Carina Enqvist & Carina Eldåker

I en trakt där svensk barnfilm har blivit en del av kulturarvet har Carina Engqvist och Carina Eldåker sett möjligheterna att genom cykelpaket levandegöra och koppla ihop Astrid Lindgrens älskade filmskatt med småländsk natur på ett lättillgängligt, attraktivt och hållbart sätt.  

 Cykelturerna som utgår från Filmbyn, har fokus på att uppleva så mycket som möjligt, snarare än att vara framme snabbt. Omsorg läggs såväl på det kulturella arvet som de små detaljerna för att gästerna ska få en upplevelse för livet. Turerna går förbi flera inspelningsplatser, men även andra besöksmål och skickliga lokala företagare längs vägen lyfts fram. Med värme och glädje fyller Carina Engqvist och Carina Eldåker turen med fakta och anekdoter.  

Med ett hjärta som brinner för landsbygden har de skapat ett innovativt och hållbart upplevelseformat som bidragit till en ökad turism och grundarna har inspirerat andra att tänka i nya banor och våga prova nya koncept. 

Bauergården

Sofia Petersson

Från att vara en renodlad hotell- och konferensanläggning har Bauergården målmedvetet utvecklat verksamheten till att även innefatta upplevelser med utgångspunkt i den småländska naturen. Genom en genuin kärlek till platsen, ett strategiskt utvecklingsarbete och en lyhördhet för olika målgruppers önskemål och behov har Bauergården tagit fram exportmogna upplevelser med fokus på vandring, cykling, paddling och lokala mattraditioner. 

 John Bauers starka koppling till platsen har tagits tillvara och bland annat har man skapat speciella Bauerpaket där gästerna får uppleva skogen, sjöarna och den trolska naturen som inspirerade konstnären.  

VD Sofia Petersson insåg tidigt vikten av att samverka lokalt och regionalt med föreningar, företag, kommunala och regionala instanser. Hon har en tydlig och uppskattad roll som förespråkare för den lokala besöksnäringen och sprider gärna sin erfarenhet och kunskap till andra aktörer, såväl lokalt som regionalt.

Forssa Kvarngård

Therese & Claes Rostedt

Forssa Kvarnagård drivs med utgångspunkt i gammal hantverkstradition och en genuin omtanke om miljö och människa. Makarna Claes och Therese Rostedt är femte generation på gården och har med fokus på kvalitet och hållbarhet utvecklat en modern måltidsupplevelse med förankring i historisk miljö. 

 Genom lokalt samarbete levereras ekologiskt odlat spannmål från närliggande gårdar till kvarnen och i det egna gårdsbageriet bakas bullar, bröd och kakor. Under det senaste året har verksamheten utökats när man med varsam hand i anslutning till kvarnen byggt ett café som lockar gäster från både när och fjärran.  

På Forssa Kvarnagård tar man gärna emot grupper för att sprida kunskap om den gamla mjölnartraditionen och väcka intresset för bakning. De har med stor kärlek för bygden sett vikten av att samarbeta med lokala besöksnäringsföretag för att genom olika initiativ tillsammans lyfta varandra.