Årets turismpris delas ut av

Årets Turismpris delas årligen ut till företag, organisationer eller föreningar som genom föredömliga insatser i nytänkande, företagande, hållbarhet, kvalitet och internationalisering har gjort avtryck och bidragit till att utveckla besöksnäringen i Jönköpings län. Priset belönar utvecklingsinsatser såväl som långvarigt, framgångsrikt arbete och lönsamhet.

Priset utses av en jury bestående av Smålands Turisms styrelse och vinnaren vinnaren blir även Jönköpings läns kandidat till ”Stora Turismpriset” i Sverige.

De nominerade är:

Elite Stora Hotellet

Gustav Kalogirou​

Med lika delar nytänkande, framåtanda och passion för det lokala har det anrika hotellet tagit en självklar plats i den moderna besöksnäringen.

Genom att lyfta fram och samverka med lokala aktörer, allt från små bagerier som bakar frukostbrödet till kockar som skapar unika menyer och lokala musikartister tar de tillvara platsens unika värden. Med ett öppet sinne för nya idéer har Elite Stora hotellet utvecklat sitt erbjudande bortom den traditionella hotellnäringen och lockar både lokala som tillresta gäster, vilket bidrar till ett levande centrum och stärker Jönköping som platsdestination. Som huvudsponsor för stora evenemang som IronMan och Jönköping Marathon spelar hotellet även en viktig roll för att sätta Jönköping på kartan som evenemangsstad.

Isaberg Mountain Resort

Louise Söderlund

Med lyhördhet för marknadens utveckling i kombination med en vilja och ett mod att satsa på nya trender har Isaberg Mountain Resort skapat en attraktiv destination med sport- och äventyrsaktiviteter som lockar besökare året runt. Under året byggde man Skandinaviens största pumptrack, godkänd för världsmästerskap – en produktutveckling och investering som gör avtryck för besöksnäringen i hela regionen. Internationella tävlingar och event kommer att locka många utövare och besökare och sätta Isaberg och regionen på kartan både nationellt och internationellt.

Isaberg har lyckats etablera sig som södra Sveriges största centrum för mountainbike och har blivit ett föredöme och inspirationskälla för andra cykeldestinationer. Genom samverkan lokalt och regionalt med andra besöksnäringsföretag skapas förutsättningar för att satsningarna ska få stor genomslagskraft.

Trakt Forest Hotel

Sandra & Mattias Sälleteg

På en plats som tillhört släkten i generationer har grundarna Sandra och Mattias Sälleteg skapat en ny, unik och hållbar upplevelse. Med en genuin kärlek till naturen har de stärkt sitt erbjudande och utökat verksamheten med fem unika skogssviter i skandinavisk design, ritade av en av Sveriges främsta arkitekter, Gert Wingårdh. Sviterna har byggts med minimal påverkan på den omgivande skogen och inretts med möbler designade och producerade av den lokala möbeldesignskolan. På så sätt har man kombinerat det främsta i modern svenska arkitektur, med lokal modern småländsk design. Svävande en bit över marken och helt integrerade med den omgivande naturen erbjuder sviterna en helt unik upplevelse som styrs av den småländska naturens skiftningar.

I restaurangen tillagas mat från recept som gått i arv från tidigare generationer, med råvaror från omkringliggande gårdar och skogens skafferi. Det unika konceptet lockar både svenska och utländska turister och bidrar till att utveckla besöksnäringen och destinationen i regionen.