Årets innovation delas ut av

Almi och Science Park har instiftat ett pris för att stärka regionens innovationskraft och tillväxt i näringslivet. Priset skall belöna kreativa idéer som omsätter nya möjligheter i praktiken. En nomineringsrunda genomföras där alla har möjlighet att nominera sin kandidat. Självfallet kan man nominera sig själv eller sitt företag. Av alla nomineringar kommer tre finalbidrag att väljas ut av en jury.

Vem kan få priset? Kriterierna är att ett företag eller person uppfyller följande:
– Har max 250 anställda.
– Tagit fram en kreativ och nyskapande tjänst eller produkt.
– Innovationen skall vara kommersiellt gångbar eller skapa en stor samhällsnytta.

De nominerade är:

Awaio

Charlotte Persson

I spåren av pandemin har kontor gapat tomma. Men redan tidigare hade beteenden börjat förändras – där allt fler börjat välja bort det klassiska skrivbordet mot en remote arbetsplats. Detta fick teamet i Awaio, med VD Charlotte Persson i spetsen, att vilja agera. De har tagit fram en digital – helt hårdvarulös – möjlighet för företag att dela sina resurser med andra. Helt enkelt som AirBnB fast för företag! Via Awaios app kan du hitta, boka, betala och få tillgång till tillgängliga resurser. En effektiv och hållbar lösning, där den som äger resurserna smidigt kan dela med sig till fler – och tomma skrivbord byts ut mot cirkulära intäkter med låg administration. Att komma ut från hemmet – men slippa långa pendlingsvägar – ökar både välbefinnande och hälsa. Framtidens flexibla arbetsplats är här för att stanna, och med Awaios plattform kan det bli verklighet. 

Paprtect

Stefan Alvarsson, Ola Thorwalls & Erik Elwing

På pekskärmar i offentliga miljöer finns mycket som vi inte ser – och som vi helst inte vill veta om. Dessa skärmar är nämligen hem för mängder av bakterier och levande organismer, som fastnar på våra fingrar för att sedan spridas vidare. Pekskärmar kan inte heller rengöras med kemikalier, vilket gör det svårt att sanera dem ordentligt. Paprtects idé föddes i samband med Covid19-pandemin, som ett sätt att minska smittspridningen vid användning av dessa skärmar. Innovationen är dock inte begränsad till att bara begränsa detta virus, utan är giltigt för mycket annat som man inte vill ha på fingret också.  
Det snabbfotade teamet bakom innovationen har på kort tid hunnit ta fram och testa en lösning som applicerar ett skydd av återvunnet papper på fingret, som sitter på när pekskärmen används. Skyddet är förpackat i en så kallad “dispenser” (lokalt producerat av återvunnen plast) som automatiskt matar ut skyddet och klär på fingret. Innovationen har redan hittat ut till de stora snabbmatskedjorna, som även varit involverade i framtagningen och testning av produkten.Innan året är slut kommer alla ha haft Paprtects produkt på sitt finger. Innovationen som föddes och utvecklades på Vättersnäs i Jönköping. 

ESBE

Jonas Davidsson

Med reducering av energiförbrukning i fokus har teamet på ESBE i Reftele tagit fram Flow Master – en innovation i tiden för ett mer hållbart samhälle.  

I Flow Master har man utvecklat en produkt där funktionen från två traditionella styrdon integreras till ett styrdon som skapar stora möjligheter till användning i både värme- och kylapplikationer.  

Styrdonet är unik i sitt slag då det har en högre verkningsgrad, lägre energiförbrukning och medför en lägre total kostnad än motsvarande befintliga produkter. Dess unika teknik är patenterad i 14 länder. Som bonus för miljön är Flow Master tillverkad i 80% återvunnen mässing vilket ytterligare bidrar till minskad klimatpåverkan. 

Under hösten 2021 har Flow Master levererats till ledande värmepumpstillverkare i Europa för att ingå i nästa generations värmepumpar.